El primer dia que l'X va assistir al centre, es va començar fent
l'avaluació cognitiva. Amb l'avaluació cognitiva es pretén:
-Avaluar
la intel·ligència de l'X relacionada amb la capacitat d'aprendre (sobretot
atenció i memòria).
-Avaluar la
capacitat intel·lectual mesurada amb el CI.
Es va començar amb el WISC-IV que encara no se li ha acabat de passar. Aquesta prova es pot passar dels 6 fins als 16 anys. Aquesta prova avalua la capacitat cognitiva global i quatre dominis específics que permeten fer un anàlisis més detallat dels processos cognitius.
En total són 15 proves, de les quals 5 són opcionals. Es tracta de puntuacions que finalment donen un Coeficient Intel·lectual i Quatre índex (Comprensió verbal, raonament perceptiu, memòria de treball i velocitat de processament).
La prova és força llarga i penso que cal presentar-li molt bé a la persona a qui li estàs passant, en primer lloc has d'aconseguir que no se senti avaluat, inspeccionat, sinó que es mostri participatiu i amb ganes de fer-ho bé. Així m'ha agradat molt veure com ho passen al centre, com els ho presenten, i com de tant en tant els distreuen perquè no es faci tant pesat parlant de coses que els agradin, de l'escola, de casa, etc. També mentrestant responen el munt de preguntes que se'ls ha de fer es pot fer una activitat que no requereixi pensar però que distregui una mica com pot ser fer enfilar boles en un cordill.
Us deixo alguna mostra del WISC-IV per veure en què consisteix.
Hola Gemma, el curso pasado en el practicum I tuve la oportunidad de conocer esta prueba y ayudar a pasarla.
ResponEliminaEstoy de acuerdo contigo en que se trata de una prueba larga y que es muy importante conseguir que disfruten en su realización mas que sentir que se trata de una "exámen" o "prueba" que se les realiza. La parte de motivación pienso que adquiere una relevancia especial en estos casos. El curso pasado tuve la oportunidad de realizar un acercamiento a distintas pruebas y este curso profundizaré y conoceré alguna mas que en breve compartiré en mi blog. Enhorabuena por tu blog y un saludo.
Ana Sainz
Gràcies Ana, jo també tinc ganes de conèixer proves que s'utilitzen per al diagnòstic encara que crec que s'ha de ser prudent amb la interpretació i que el realment complicat és la intervenció. Així doncs, veig que fem unes pràctiques semblants!
Elimina